El Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara inicia el dissabte 20 d’abril l’Any per a commemorar el monestir del mateix nom fundat el 1149 a l’actual Cabassers (El Priorat) per l’orde de Prémontré. El lloc fou donat als monjos que vingueren de Flabemont (França) pel comte-rei Ramon Berenguer IV, pels serveis prestats a les conquestes de Tortosa i Lleida. Abandonat pocs anys després de la seva fundació, el monestir va caure a l’oblit fins a principis del segle XX.

Després de patir un espoli que el desmantellà per complet, i conservant-se només un mur, ara el Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara en recupera la memòria, dedicant tot l’any 2019 a l’edifici.

Aquest dissabte es presentaran els resultats de la investigació que ha permès conèixer amb més detall la història d’aquest monestir i les seves restes. Es presentaran al públic fotografies inèdites que mostren l’estat de la construcció a finals del segle XIX.

L’acte tindrà lloc al Museu Municipal de Cabasser a les 19h. L’entrada és gratuïta.

Informació de la jornada inaugural de l’Any Monestir Santa Maria de Vallclara:

Programa de l’Any: