Per Cristina Masip, Presidenta del Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara.

A dia 5 de gener, dia d’il·lusions, presents i bona nova, mentre petits i grans esperen l’arribada dels Reis d’Orient al poble, una nova entitat cultural ha estat constituïda a Cabassers: el Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara.

El Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara neix amb l’objectiu d’estudiar, conservar i difondre la profunda riquesa històrica i cultural de Cabassers, un dels seus majors patrimonis. El nom del centre evoca i reivindica el monestir de Santa Maria de Vallclara com a origen i essència del Cabassers baix medieval del qual, encara avui, en som hereus.

Santa Maria de Vallclara fou un monestir de la Conquesta, de l’orde de Prémontré, fundat per donació del lloc d’Avincabacer a aquest orde per part de Ramon Berenguer IV, el 25 d’abril de 1149 i com a recompensa per l’ajuda militar que havien prestat al comte-rei.

L’activitat del monestir va ser de poc més de nou anys i, mentre, el poble fou conegut també amb el nom de Vallclara. Durant aquest temps es va bastir el monestir i un oratori per als vassalls del senyoriu monàstic.

Malgrat la curta estada dels monjos a l’indret, que van abandonar l’any 1158, la seva presència es presenta com un parèntesi decisiu que per una banda mostra l’existència d’un nucli poblacional previ, Avincabacer; i per altra banda, i de forma indirecta, possibilita la posterior creació de la Baronia de Cabassers, baronia eclesiàstica, al segle XIII, ja que els monjos de Prémontre, en marxar, feren donació del lloc de Vallclara al bisbe de Tortosa, i a partir d’aquest moment es recuperà el nom d’Avincabacer.

És per això que les dues línies de recerca principals del Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara són (1) l’estudi dels vestigis arqueològics i arquitectònics del Monestir de Santa Maria de Vallclara i el nucli antic de població de Cabassers i (2) la investigació històrica de les fonts documentals generades al llarg de set segles d’història – segle XII al segle XIX – repartides en diferents arxius de Catalunya i l’estat, però gran part d’elles conservades al mateix arxiu parroquial i baronial de Cabassers.

El fet d’haver conformat la Baronia de Cabassers fa que l’àmbit geogràfic d’investigació del Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara traspassi el lloc de Cabassers i que l’entitat es fixi també amb la història, entrelligada, dels pobles de la Bisbal de Falset, Margalef, la Figuera, el Lloar i la Vilella Baixa. Així mateix, la cronologia i els àmbits d’estudi seran amplis i poden abastar també aspectes etnogràfics i folklòrics més recents.

En definitiva, el Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara té el convenciment que el coneixement detallat de la pròpia història aporta sempre claus necessàries per a ubicar-nos en el present, arrelament i perspectiva, perspectiva i arrelament. En aquest sentit, la divulgació d’aquest coneixement i d’aquesta herència és també un dels objectius fonamentals de l’entitat, sobretot avui en dia, en l’era de la comunicació digital.

L’acte de presentació del Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara està previst per d’aquí a un mes aproximadament i properament se’n donaran més detalls. El Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara busca també despertar curiositat i vocacions, qualsevol adhesió al projecte serà benvinguda! Es pot visitar la seu digital del centre a www.vallclara.com o seguir l’activitat de l’entitat mitjançant el blog de la mateixa web o per twitter seguint el compte @SMVallclara.